ხანგრძლივი დროის განმავლობაში თაფლი იხმარებოდა როგორც ჩვეულებრივი ტკბილი საკვები. მხოლოდ მას შემდეგ, რაც გავრცელდა უფრო იაფი შაქარი, თაფლი გახდა სამკურნალო პროდუქტი.
თაფლში შემავალ ნივთიერებებს გააჩნია ძლიერი ანთების საწინააღმდეგო, ობის საწინააღმდეგო და ბაქტერიოციდური თვისებები, ანუ თაფლი ანადგურებს დაავადების გამომწვევ მიკროორგანიზმებს და აფერხებს მათ გამრავლებას.
დიდი სამამულო ომის დროს თაფლი გამოიყენებოდა როგორც გარეგანი საშუალება ჭრილობების შესახორცებლად, კანის ჩირქოვანი დაავადებების და ფურუნკულების სამკურნალოდ.
თაფლის ბიოგენური სტიმულატორები ამაღლებენ ორგანიზმის ცხოველქმედებას. თაფლის მიღებისას მატულობს ორგანიზმის დაავადებების მიმართ წინააღმდეგობის უნარი, ძლიერდება გულ-სისხლძარღვთა სისტემა, კლებულობს კუჭის წვენის სიმჟავიანობა.
თაფლს გააჩნია ძლიერი ტკივილგამაყუჩებელი მოქმედება.
თაფლი აუმჯობესებს ნერვული უჯრედების კვებას და აძლიერებს მათ ფუნქციონირებას, ააქტიურებს ჟანგვით პროცესებს.
თაფლის, მავნე ნივთიერებების გამანეიტრალებელი მოქმედების შედეგადუმჯობესდება ძილი, კლებულობს გაღიზიანება, მატულობს შრომისუნარიანობა.
თაფლის მიღება ხელს უწყობს ჰემოგლობენის მომატებას, ამიტომ განსაკუთრებით სასარგებლოა ანემიების, გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადებებისა და ავადმყოფობის შედეგად ორგანიზმის დასუსტებისას.
აღწერილია თაფლის დამამშვიდებელი მოქმედება ფსიქიური დარღვევებისას.
თაფლი არბილებს ლორწოვან გარსებს და ამიტომ რეკომენდირებულია ხველებისას.
თაფლის საკვები ღირებულება და მიღების ნორმა
100 გრამი თაფლის (დაახლოებით 5 სუფრის კოვზი) საკვები ღირებულება:
ენერგეტიკული ღირებულება – 304 კკალ;
წყალი – 17,1 მგ;
ცილები – 0,3 მგ;
ცხიმები – 0 მგ;
ნახშირწყლები – 82,4 მგ.
ვიტამინები:
რიბოფლავინი (B2) – 0, 038 მგ;
ნიაცინი (B3) – 0, 121 მგ;
პანტოტენის მჟავა (B5) – 0, 068 მგ;
პირიდოქსინი (B6) – 0, 024 მგ;
ფოლაცინი (B9) – 2 მკგ;
ასკორბინის მჟავა (ვიტ.С) – 0,5 მგ.
მინერალები:
კალიუმი – 52 მგ;
კალციუმი – 6 მგ;
ნატრიუმი – 4 მგ;
ფოსფორი – 4 მგ;
მაგნიუმი – 2 მგ;
რკინა – 0, 42 მგ;
ცინკი – 0,22 მგ