16, სექტემბერი 2019 04:09:00
ინგრედიენტები
- ქამა სოკო - 500 გ
- ნაღები 20% - 300 მლ
- კარაქი - 2 ს/კ
- ფქვილი - 3 ს/კ
- ზეითუნის ზეთი - 2 ს/კ
- ნედლი ქონდარი - 1 ღერი
- ნიორი - 1 კბილი
- მარილი - გემოვნებით
- შავი პილპილი - ახალდაფქული, გემოვნებით
მომზადების წესები
- სოკო გარეცხეთ გამდინარე წყალში. გააცალკევეთ ქუდები ფეხებისგან. ფეხები დაჭერით მსხვილად, ხოლო ქუდები - თხელ ფირფიტებად.
- ჩაყარეთ სოკოს ფეხები ქვაბში, დაასხით 1 ლ ცივი წყალი, დაუმატეთ ქონდრის ღერი და ნიორი და დადგით ცეცხლზე. ხარშეთ ადუღებიდან 30 წუთი.
- ცალკე ტაფაზე გააცხელეთ ზეითუნის ზეთის 1/3-დი. დაყარეთ ზედ სოკოს დაჭრილი ქუდები, დაუმატეთ მარილი და პილპილი და თუშეთ 5 წუთი. ამ დროის განმავლობაში სოკო წვენს გამოიღებს. გადაწურეთ წვენი ქვაბში, სადაც იხარსება სოკოს ფეხები. ტაფაში დარჩენილ ქუდებს დაუმატეთ დარჩენილი ზეითუნის ზეთი და გააგრძელეთ თუშვა კიდევ 10 წუთის განმავლობაში.
- შემწვარი სოკო გადაიტანეთ ქვაბში, ხარშვის დამთავრებამდე 5 წუთით ადრე. ამოიღეთ ქვაბიდან ქონდრის ღერი და ნიორი. გადმოასხით დაახლოებით 1 ჭიქა ბულიონი ცალკე ჭიქაში. დაგჭირდებათ. ცალკე ტაფაზე გაადნეთ კარაქი, დაუმატეთ ფქვილი და თუშეთ 3-4 წუთის განმავლობაში დაბალ ცეცხლზე. თან სწრაფად ურიეთ.
- შემდეგ დაუმატეთ ფქვილის მასას წვრილი ნაკადით სოკოს ცალკე შენახული ბულიონი. ურიეთ ხელის ზამბარით, რათა ფქვილი კარგად გაიხსნას და არ შეკორკოშელავდეს. თუშეთ 7-10 წუთის განმავლობაში, სანამ არ მიიღებთ სქელ, ბეშამელის მსგავს სოუსს. თუ ძალიან გაგისქელდათ, დაუმატეთ ბულიონი.
- ფქვილი მასა გადაიტანეთ ქვაბში, ძირითად მასასთან და ათქვიფეთ ხელის ბლენდერით. წამოადუღეთ და ხარშეთ კიდევ 5 წუთის განმავლობაში. შემდეგ დაუმატეთ ნაღები, გაუსინჯეთ გემო, თუ აკლია დაუმატეთ მარილი და პილპილი, გამორთეთ ადუღებამდე.
- სუფრასთან მიიტანეთ ცხელ-ცხელი.
წყარო: gemrielia.ge