21, სექტემბერი 2020 13:11:00
ჩვეულებრივ, წაბლს წვავენ ღია ცეცხლზე და ეს მისი იდეალურად შეწვის საუკეთესო მეთოდია. მაგრამ სახლის პირობებში ამ მეთოდის გამოყენება შეუძლებელია და გვიხდება ქურის გამოყენება. ალბათ ბევრი ფიქრობს, რომ წაბლის შეწვა ძალიან მარტივია: თითოეულ ნაყოფს ოდნავ ვსერავთ ბასრი დანით, ვწვავთ მათ გაზქურაში, შემდეგ კი ვაცლით კანს სანამ ჯერ კიდევ ცხელია.
მაგრამ მაშინაც კი, თუ ძალიან გაგიმართლებთ, წარმატება მხოლოდ 75%-ით არის გარანტირებული, რადგან ასეთი მეთოდით შეწვის შემდეგაც ყოველთვის ვერ ხერხდება კანის მოშორება.
თუ თქვენ უბრალოდ დაყარეთ წაბლი საცხობ ფორმაზე ან ტაფაზე და ისე შეწვით, ესე იგი ყველაფერს არასწორად აკეთებთ. ამიტომ გთავაზობთ რამდენიმე რჩევას წაბლის იდეალურად შესაწვავად.
1. არ დაგავიწყდეთ წაბლის წინასწარ გასერვა!
მოათავსეთ წაბლი ისე, რომ ბრტყელი მხარე საჭრელ ფაფაზე ჰქონდეს დადებული და მცირე ზომის ბასრი დანით გასერეთ კანი ზედა, მომრგვალებულ მხარეზე.
2. დაასველეთ წაბლი!
დასერვის შემდეგ წაბლი 1 წუთით მოათავსეთ ცხელ წყალში. ეს ხელს შეუწყობს ღუმელში ყოფნის დროს ორთქლის წარმოქმნას. გადაღვარეთ წყალი და გააშრეთ წაბლი. თუ გსურთ სანელებლების დამატება, შეგიძლიათ ამოავლოთ წაბლი გამლღვალი კარაქის, მარილისა და სასურველი სანელებლების ნაზავში.
3. დააფარეთ ფოლგა!
საცხობ ფორმაზე ან ტაფაზე მოთავსებულ წაბლს ზემოდან გადააფარეთ ფოლგა ისე, რომ შუაში ღია ადგილი დარჩეს (დაახლოებით საკვამურის მსგავსი). თუ წაბლი ბევრია, შეგიძლიათ რამდენიმე ამგვარი "სახურავი" გააკეთოთ.
4. იმუშავეთ სწრაფად!
შეწვით 180°-ზე, სანამ წაბლის კანი კარგად არ გაიხსნება - ამას დაახლოებით 25-30 წთ. სჭირდება. გამოიღეთ წაბლი და მოაცილეთ კანი, უმჯობესია გამოიყენოთ დანა. კანი უნდა მოაცილოთ რაც შეიძლება სწრაფად, სანამ წაბლი ცხელია, რადგან გაცივების შემდეგ კანის მოცლა თითქმის შეუძლებელი ხდება. ღუმლიდან გამოღების შემდეგ ნუ გახსნით ფოლგას ერთბაშად: ამოიღეთ წაბლი თითო-თითოდ, რათა სანამ ერთ ნაყოფს კანს აცლით, დანარჩენები არ გაცივდეს.