15, აგვისტო 2019 19:01:00
არასამთავრობო ორგანიზაცია “საქართველოს სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრი” რომელიც სურსათის უსაფრთხოების საკითხებზე მუშაობს, ლაბორატორიული კვლევის შედეგებს აქვეყნებს. კვლევის თანახმად, სურსათის 6 ნიმუშში აღმოჩნდა საღებავები, რომლებიც არასაკვები დანიშნულებისაა.
ტყემლის, პომიდვრის საწებლის, აჯიკისა და წითელი წიწაკის (დაფქვილი) ნიმუშები და გერმანიის ლაბორატორიაში გააგზავნა არასაკვები საღებავების ჯგუფის (12 საღებავი) შემცველობაზე შესამოწმებლად.
შემოწმების შედეგად 42 დასახელების პროდუქტიდან არასაკვები საღებავები 6 დასახელების პროდუქტში აღმოჩნდა.
წითელი ტყემალი, კლასიკური, შპს „გსქ კულა“ -აღმოჩნდა 53 მკგ/კგ სუდან 1
- ტრადიციული წითელი ტყემალი, შპს „მარნეულის სასურსათო ქარხანა“ – აღმოჩნდა 210 მკგ/კგ სუდან 1
- ტომატის საწებელი Supremo, შპს „ფუდსერვისი“ – აღმოჩნდა 580 მკგ/კგ სუდან 1
- შპს „ეს“ – აღმოჩნდა 250 მკგ/კგ სუდან 1
- ჩილი სოუსი ცხარე, შპს Soledo – აღმოჩნდა 84 მკგ/კგ სტაფილოსფერი 2 (Orange II)
- მშრალი აჯიკა, თეთნულდი – აღმოჩნდა 2000 მკგ/კგ-ზე მეტი სუდან 1
ამ საღებავების სისტემატური მოხმარება ხელს უწყობს სიმსივნის წარმოქმნას ან გენების გადაგვარებას.